Kahden MiG-hävittäjän suihkumoottorin asentaminen panssarivaunun runkoon voi kuulostaa hullulta idealta, ja sitä se onkin. Tässä artikkelissa pohditaan miksi unkarilaiset asensivat suihkumoottorin panssarivaunuun. Kyseessä on maailman ainoa panssarivaunu, jossa on suihkumoottorit.

Kylmän sodan aikana ydinaseet ja kemialliset aseet aiheuttivat kovasti huolta, sillä tekniikka oli uutta ja maailman kaksi supervaltaa, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, olivat huonoissa väleissä. Sellaisessa maailmantilanteessa voi sattua mitä tahansa.

Heräsi myös pelko siitä, että saastuneet taisteluajoneuvot voisivat levittää sairauksia miehistöön sekä ihmisiin niiden lähellä. Piti siis löytää keino puhdistaa sotilasajoneuvoja tehokkaasti ja nopeasti. Silloin unkarilaiset insinöörit saivat idean panssarivaunusta, joka voisi puhdistaa toisia ajoneuvoja.

Vanhan neuvostoliittolaisen T-34 -panssarivaunun tykkitorni poistettiin kokonaan, ja tilalle asennettiin kehikko, johon voitiin kiinnittää kaksi MiG-hävittäjän suihkumoottoria. Tämän jälkeen suihkumoottorien yläpuolelle asennettiin vesiputkia päästämään vettä MiG-moottorien työntämän ilmamassan eteen. Tällä tavalla saatiin synnytettyä iso vesisuihku, joka oli voimaltaan massiivinen. Kone sai nimekseen “Big Wind” (Iso tuuli).

Big Wind -vaunu sammutti useita tulipaloja, jotka olivat kaikki öljypaloja.

Unkarissa oltiin jo kertaalleen käytetty suihkumoottorilla varustettua rekkaa ison öljypalon sammuttamiseen. Kokemusta tämän kaltaisista rakennelmista oli siis jonkin verran.

Big Wind -panssarivaunu oli kuitenkin niin tehokas, että sitä ei ollut mahdollista käyttää juurikaan puhdistamiseen. Sen sijaan sillä sammutettiin tulipaloja, ei kuitenkaan rakennuspaloja, sillä suurella voimakkuudella vettä ruiskuttava tankki aiheuttaisi rakennuksille vain lisää tuhoa. Sen sijaan sillä erikoistuttiin öljypalojen sammuttamiseen.

Koneen miehistöön kuuluu ajaja sekä suuntaaja, jonka tehtävä on ohjata vesisuihku oikeaan suuntaan. Miehistölle annetaan ohjeita panssarivaunun ulkopuolelta, sillä tankin sisältä on vaikea nähdä mitään vesisumun keskeltä.

Big Wind -panssarivaunun ensimmäinen tehtävä oli vuonna 1991, kun Irakin armeijan joukot sytyttivät suuria öljykenttiä palamaan Kuwaitissa. Öljypalojen pelättiin jatkuvan vuosia, sillä niitä oli lähes mahdoton sammuttaa. Kunnes unkarilaiset toivat salaisen aseensa paikalle.

Unkarilaiset sammuttivat yhdeksän öljypaloa 43 päivän aikana erikoispanssarivaununsa avulla. Tankin panssarointi suojasi miehistöä liekkimereltä, joten sillä pääsi tulipalojen keskelle helposti.

Erikoinen ja ainutlaatuinen Big Wind -panssarivaunu sai öljykentän palot hallintaan ja esti näin suuren ympäristökatastrofin. Saamme siis kiittää unkarilaisia ja tätä oudolta näyttävää laitetta siitä, että Maapallomme on hieman vähemmän saastunut tänään.