Futuristiselta näyttävä RC-tankki. Tämä laite pystyy käytännössä kulkemaan sivuttain ja siksakkia, mutta myös ampumaan liikkeestä. Mutta mikä DJI Robomaster S1 oikeastaan on?

RC-tankin valmistaja DJI kuvailee laitetta opetusrobotiksi, jonka avulla laitteen käyttäjät voivat oppia asioita mekaniikasta sekä ohjelmoinnista. RobomaFster-tankissa on yhteensä 46 ohjelmoitavaa moduulia ja kuusi ohjelmoitavaa AI-moduulia.

AI-moduulilla viitataan tekoälyyn. Tässä tapauksessa voit siis ohjelmoida Robomasterin tekemään tietyn liikkeen tietyssä tilanteessa. Robomasterin tykkitornin katolla on kamera, jonka avulla laite voi tunnistaa erilaisia tilanteita. Kamera toimii myös robotin ohjaamisen apuna, sillä sitä pystyy ohjastamaan FPV-lasien (first person view -lasien) avulla. Kauko-ohjattava taisteluvaunu ei kuitenkaan havainnoi ulkomaailmaa ainoastaan kameran avulla, vaan siinä on myös iskuihin reagoiva panssari.

Robomaster S1 ampuu airsoft-kuulia jousitoimisen tykkinsä avulla. Tykin ampumanopeutta ja voimaa pystyy säätämään. Tankin asetuksista voi kuitenkin valita myös vaarattoman lasersäteen, joten robotilla ei ole pakko ampua koko ajan muovikuulia. Laserin osuessa toiseen Robomaster-tankkiin tämä tunnistaa osuman sensoreidensa avulla.

Mecanum-renkaiden avulla Robomaster voi liikkua myös sivusuunnassa.

Ohjelmoitavuuden lisäksi muita Robomasterin hienouksia ovat muun muassa kelluva tykkitorni ja mecanum-renkaat. Kelluva ja nopeliikkeinen tykkitorni takaa sen, että ohjaaja voi liikuttaa tykkiä todella nopeasti eri suuntiin. Mecanum-renkaiden avulla tankki pystyy liikkumaan todella näyttävästi ja jopa sivuttain. Jokaisesta renkaasta löytyy harjaton moottori, joten nopeutta tässä robottitankissa riittää.

Kuten mainitsin jo edellä, niin Robomasteria pystyy ohjelmoimaan mielensä mukaan. Ohjelmointikielenä robottitankki käyttää Python-kieltä, mikä on varmasti tuttu monelle ohjelmoinnin kanssa puuhanneelle. Robottiin voi kuitenkin tehdä myös fyysisiä muokkauksia. Siihen voi esimerkiksi asentaa tarttumakouran tai puskulevyn.

DJI onkin kehitellyt kokonaisen urheilulajin Robomasterin ympärille. Areenalla voikin nähdä monenlaisia eri muokkauksia robotista. Vuosittaisessa kilpailussa tiimit eri maista ottavat yhteen areenalla, ja taistelevat turnauksen voitosta. Tavoitteena on osua vihollisen tankkeja mahdollisimman monta kertaa, jotta niiden osumapisteet vähentyisivät nolliin. Viimeisenä hengissä oleva tiimi voittaa.

On mielenkiintoista nähdä, miten robottitankkien kehittäminen etenee. DJI Robomaster S1 on hauskannäköinen ja nopealiikkeinen RC-tankki, ja se on varmasti mukava leikkikalu myös vanhemmalle käyttäjällä. Robomaster S1:n hinta on Suomessa noin 550 euroa, joten ihan mistään halvasta laitteesta ei ole kyse.

Näemmeköhän tulevaisuudessa Robomasterin kaltaisia panssarivaunuja täydessä mittakaavassa?

Robomaster on hieman tyyris laite, mutta samankaltainen robottitankki löytyy myös Banggoodista halvemmalla. Todella mielenkiintoinen laite.

Alla olevaa kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan Banggoodista halvempaa Robomasterin kaltaista robottia.