Military TV –niminen YouTube-kanava listasi vähän aikaa sitten viisi maailman parasta panssarivaunua. Tankit ovat neljännen sukupolven vaunuja, joten kyseessä on uusinta kalustoa. Listan tankit on laitettu järjestykseen Military TV:n toimesta, joten kyseessä on harrastelijamainen listaus. Listausta varten ei ole haastateltu alan asiantuntijoita. 

Altay AHT:n piti olla Turkin armeijan ylpeys.

5. Altay AHT 

Vuonna 2007 Turkin puolustusministeriö antoi valtion omistamalle Otokar-yhtiölle tehtäväksi suunnitella uuden taisteluvaunun. Vaunun tehtävänä oli korvata saksalaiset Leopard 2 –taisteluvaunut sekä amerikkalaiset M60-tankit. Kyseiset vaunumallit olivat auttamattoman vanhoja jo 2007, joten kaluston päivittäminen oli paikallaan. 

Altay AHT on varustettu 120mm kanuunalla, joka on valmistettu Huyndain toimesta Etelä-Koreassa. Ammusten kantama on noin 3 kilometriä.  Panssarivaunun katolla on 12,7mm konepistooli, joka toimii toisena aseena. 

Vaikka tankilla onkin kokoa, niin miehistö on kuitenkin pieni, kuten yleensäkin moderneissa taisteluvaunuissa. Altay AHT operoi neljän miehistönjäsenen voimin, joihin kuuluu komentaja, ampuja, lataaja ja kuljettaja. Kuskilla tuskin tulee aika pitkäksi, sillä vaunun huippunopeus on mukavat 70 kilometriä tunnissa. Suuri nopeus takaa nopean liikkumisen tasaisilla teillä ja mahdollistaa nopean paikan vaihdon. 

Tankin valmistaminen on alkanut, ja kyseistä mallia on jo toimitettu yli 250 kappaletta. Vaikka vaunu onkin vaikuttava, niin asiantuntijat uskovat, että se ei pärjää Venäjän T90A:lle tai Saksan Leaopard 2:lle. Ei kovin vakuuttavaa, sillä kyseiset mallit ovat vieläpä vanhemmasta päästä. 

Japanilaisten Type 10 on vaikuttava ilmestys.

4. Type 10 

Seuraavana Military TV:n listalla on japanilainen Type 10 –taisteluvaunu. Mistään halvasta lelusta ei ole kyse, sillä yhdelle vaunulle tulee hintaa noin 6,5 miljoonaa dollaria. Mitsubishi-yhtiön valmistama tankki suunniteltiin korvaamaan Type 74- ja Type 90-taisteluvaunut. Type 10 esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Yksi vaunun erikoisuuksista on ohjattava jousitus, joka mahdollistaa tankin keulan tai perän nostamisen ylöspäin. Samaan tapaan tankkia pystyy myös kallistamaan sivuille. Tällä tavalla panssarivaunu saa paremman kulman tykille, jolloin se pystyy ampumaan esteiden takaa paljastamatta kuitenkaan liikaa itsestään vihollisen tulelle.

Tulivoimaa löytyy myös tästä laitteesta, sillä Type 10 on varustettu 120mm kanuunalla. Automaattisesti ladattava tykki säästää aikaa ja lataajan hermoja. Vaunussa on hyödynnetty paljon teknologiaa, sillä sen japanilaiset osaavat paremmin kuin hyvin. Tarkkuutta ainakin löytyy, sillä tankki pystyy osumaan jopa jalkapallon kokoiseen maaliin.

Panssarointiin on myös panostettu, koska Type 10 –tankissa ei ole paksua panssaria ainoastaan keulassa, vaan joka puolella. Tankki on siis erittäin vaikea läpäistä. Voisi kuvitella, että raskaasti panssaroitu vaunu olisi painava, eikä huippunopeus olisi kummoinen. Type 10 on kuitenkin eri maata, sillä tämänkin laitteen huippunopeus on 70 kilometriä tunnissa. 

Voikohan tuollaista edes pysäyttää, jos se vyöryy kohti? 

Leclerc XLR Scorpion taipuu moneen tarkoitukseen.

3. Leclerc XLR Scorpion 

Kyseessä on päivitetty versio ranskalaisesta Leclerc-taisteluvaunusta. Leclerc XLR Scorpion on valmistettu Nexter-yhtiön toimesta, ja se on osa isompaa Scorpion-nimistä suunnitelmaa, joka tähtää Ranskan sotilaskaluston uusimiseen. 

Aseita tässä laitteessa ainakin riittää, sillä 120mm tykin lisäksi vaunuun on asennettu 12,7mm konepistooli ja 7,62mm kauko-ohjattu pienempi konepistooli. Hampaisiin asti aseistettu vaunu on myös panssaroitu kunnolla, sillä päivitettyyn Leclerc Scorpioniin on asennettu modulaarinen panssari, ja edestä löytyy kunnon kerros passiivista panssaria. 

Kyseessä on listan nopein vaunu, sillä tällä laitteella on todella kova 72km/h huippunopeus! Miehistöä tästä tankista löytyy vain 3 henkeä, mikä on varmasti suuri etu monessakin mielessä. 

Tästä vaunusta löytyy variaatioita lähes loputtomasti. Joskus niihin on asennettu lisäpanssarointia tai tehokkaammat infrapunakamerat tai muita laitteita käyttötarkoituksesta riippuen. Eli yrityksen puutteesta ei voi syyttää. 

K2 Musta pantteri on yksi tehokkaimmista taisteluvaunuista maailmassa.

2. K2 Black panther 

Listan toisella sijalla on etelä-korealainen K2 Black panther. Tämä musta pantteri onkin todella vaikuttava ilmestys, mutta ei ihan yhtä helppo pala nieltäväksi kuin ne karkkipussista löytyvät pantterit. 

Hyundain valmistama panssarivaunu on pieni mysteeri, sillä sen on huhuttu olevan paranneltu versio toisesta korealaisesta K-tankista. Korealaisilla vaikuttaa olevan jonkinlainen mieltymys K-kirjaimen käyttöön. Poikabändi K-pop on varmasti ylpeä omasta nimikkotankista. 

Noh, vitsit sikseen. Mutta kannattaa varmaan vielä huomauttaa, että se Musta pantteri –elokuva ei kerro tästä tankista. Joten jos odotat näkeväsi korealaisia tankkeja leffassa, niin saatat pettyä. 

Tankkiin ei todellakaan mahdu kokonaista poikabändiä, sillä tilaa vaunussa on ainoastaan kolmelle miehistönjäsenelle. Komentajalle, ampujalle ja mekaanikolle, jonka tehtävänä on myös ajaa tankkia. Lataajan hermot säästyvät jälleen, sillä tankissa on automaattinen latausjärjestelmä. 

Kuten japanilaisessa Type 10 –tankissa myös korealaisesta K2 Black panther –panssarivaunusta löytyy säätyvä jousitus, joka mahdollistaa tankin asennon muuttamisen tilanteeseen sopivaksi. Muita vaunun hienouksia ovat 120mm tykki, reaktiivinen panssari ja 70km/h huippunopeus. 

T14 Armatasta on liikkunut paljon erilaisia huhuja.
  1. T14 Armata 

Hieman yllättäen Military TV:n listan ensimmäisenä on venäläinen T14 Armata. Tankkia on hehkutettu etenkin venäläisten toimesta ahkerasti, mutta kannattaa muistaa että tämä on sama laite, joka hyytyi kesken paraatin Moskovassa. 

Nopeutta tästä panssaroidusta Ladasta ainakin löytyy, sillä tankin huippunopeus on jopa 75km/h. Se on jo todella kova huippunopeus panssarivaunulle, mutta ikinä ei voi tietää, jos venäläiset ovat hieman tuunanneet lukuja ylöspäin. 

Miehistöä vaunusta löytyy 3 henkeä, komentaja, kuljettaja ja ampuja. Lataaja on jätetty myös venäläisten toimesta nauttimaan kasarmin mukavuuksista, sillä tässäkin laitteessa on automaattinen latausmekanismi. Itse asiassa, tykkitornissa ei ole ketään ja se on jätetty aivan tyhjäksi. Koko miehistö on sijoitettu vaunun etuosaan omaan paikkaansa, joka on erillään mekaniikasta ja ammuksista. Voisi kuvitella, että ratkaisu on turvallinen. 

Tykin on tietenkin oltava isompi kuin muilla, koska venäläiset tykkäävät kilpailla tykin pituudella. T14 Armatan 125mm kanuuna on venäläisvalmisteinen, ja ampuminen tapahtuu kauko-ohjauksella miehistön omasta kopista tankin etuosassa. Ammusten kantama on noin 7-12 kilometriä, ja vaunu pystyy väitetysti ampumaan jopa 12 laukausta minuutissa. 

Nähtäväksi kuitenkin jää, onko T14 Armata kaiken “hypetyksen” ansainnut. Laitetta testattiin Syyrian sisällissodassa, ja sieltä suunnalta ei ainakaan kuulunut kovin mullistavia uutisia.

Lue myös: Huono panssarivaunu, hyödytön panssarivaunu ja maailman huonoin panssarivaunu

Military TV:n video: https://www.youtube.com/watch?v=IrjUp1bQv0Q