Reaktiivinen panssari on räjähde, joka reagoi panssarointiin kohdistuneeseen iskuun.

Taisteluvaunujen panssarin ajatellaan usein olevan vain mahdollisimman paksua rautaa. Eikä siinä mitään, paksu rautahan toimii todella hyvin monia ammuksia vastaan. Vielä paremmin panssari toimii, jos se on asetettu oikeanlaiseen kulmaan, jotta ammus kimpoaa pois. Nykyaikaisissa taisteluvaunuissa käytetään kuitenkin passiivisen paksun panssaroinnin lisäksi reaktiivista panssaria. Myös komposiittipanssari saattaa olla hyödyllinen vaihtoehto tiettyihin tilanteisiin. 

Reaktiivinen panssari on suunniteltu suojaamaan tankin osia, joihin ei ole mahdollista asentaa paksua metallipanssaria. Se onkin siis erityisen hyvä keino suojata taisteluvaunun moottorin kantta, kylkiä sekä takaosaa. 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan reaktiivinen panssari on siis räjähde, joka on kiinnitetty tankin kylkeen. Taisteluvaunujen kyljessä voi huomata usein pieniä laatikolta näyttäviä esineitä – kyseessä on reaktiivinen panssari. 

Räjähteen tehtävä on tunnistaa taisteluvaunua kohti tuleva ammus ja räjähtää sopivalla hetkellä. Räjähteen laukeamisesta syntyvä voima torjuu tankkia kohti tulevan ammuksen ja parhaimmassa tapauksessa tuhoaa sen kokonaan. 

M60-panssarivaunun keula on vuorattu reaktiivisella panssarilla.

Reaktiivinen panssari koostuu kahdesta metallisesta panssarilevystä, joiden välissä on rärjähdeaine. Kun vaunua kohti ammuttu ammus leikkaa ensimmäisen metallikerroksen läpi, se sytyttää metallikerrosten välissä olevan räjähdeaineen. Räjähdys puskee ulommaista metallilevyä eteenpäin ja tuhoaa voimallaan taisteluvaunua kohti tulevan ammuksen, tai vähintäänkin heikentää sen tehoa. 

Vaikka reaktiivinen panssari estääkin ammusta lävistämästä vaunun panssaria ja etenemästä tankin sisätiloihin, niin miehistölle jokainen osuma on aina kova isku. Reaktiivinen panssari voi pelastaa miehistön hengen, mutta osuman kyllä huomaa taisteluvaunun sisällä. 

Lue myös: Mikä on komposiittipanssari ja miten se toimii? 

Lue myös: War Thunder Suomi: Reaktiivinen panssari ja komposiittipanssari War Thunderissa