Uudenlaiselle panssaroinnille huomattiin olevan tarvetta toisen maailman sodan aikana. Toisen maailman sodan tankeissa oli yleensä vain yksi paksu metallilevy antamassa suojaa vihollisen ammuksilta. Nykyaikaisissa tankeissa suojaus on kuitenkin kehittyneempi. Reaktiivinen panssari on uusinta tekniikkaa, mutta komposiittipanssariakin käytetään monissa taisteluvaunuissa. 

Toisin kuin tavallinen panssari, komposiittipanssari koostuu monista kerroksista erilaisia materiaaleja. Komposiittipanssari onkin kehittyneempi versio niin sanotusta passiivisesta panssarista. Passiivinen panssari koostuu metalleista tai muista materiaaleista ja sen tehtävä on vain ottaa iskuja vastaan. Reaktiivinen panssari puolestaan reagoi siihen kohdistuvaan iskuun räjähdyksellä.

Venäläinen T72-panssarivaunu ja komposiittipanssari.

Joskus panssarin sisällä voi olla eri metalleja eri paksuissa kerroksissa, joskus keraamisia aineita ja joskus jopa kumia. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä ja tarkoituksensa. Materiaalien muoto saattaa myös vaihdella. Joskus panssari ei koostu ainoastaan levymäisistä kerroksista eri materiaaleja, vaan panssaroinnin sisällä voi olla eri materiaalia esimerkiksi kuulan muodossa. Pyöreä muoto häiritsee panssarin läpi tunkeutuvaa ammusta ja ohjaa sitä eri asentoon kuin sen tulokulma on. Esimerkiksi venäläisessä T64-vaunussa on keraamisia palloja teräspanssari sisällä.

Amerikkalainen T95-tankki oli ensimmäisiä taisteluvaunuja, joissa kokeiltiin komposiittipanssaria. T95-taisteluvaunun metallisen panssarin sisään laitettiin lasikerroksia, joka loi paremman suojan vihollisen ammuksia vastaan. 

Miksi sitten keraamiset materiaalit luovat hyvän suojan, jos ovat heikompia kuin metalli? 

Lasi ja muut keraamiset materiaalit sirpaloituvat törmäyksen voimasta. Kun vihollisen ammus osuu keraamiseen kerrokseen, se sirpaloituu ja jakaa törmäyksen voiman laajemmalle alueelle kuin metalli. Kovat metallit sen sijaan ottavat iskun vastaan, mutta ammuksen energia keskittyy pienelle alueelle. Tämän vuoksi metalli yhdistettynä keraamiseen kerrokseen tai muuhun materiaaliin luo parhaimman panssaroinnin. Yhdistelmä on myös kevyempi, ja näin taisteluvaunu jossa on komposiittipanssarointi painaa vähemmän. 

Komposiittipanssaroinnissa on kuitenkin myös varjopuolia. Kun panssari on ottanut osuman, se on jo käytetty eikä siinä ole enää komposiittiominaisuutta. Kun keraaminen aines tai muu materiaali on jo tuhoutunut panssaroinnin sisältä, se on entistä helpompi läpäistä. Nykyaikaisissa taisteluvaunuissa ongelma on ratkaistu jakamalla komposiittipanssari toisistaan irrallisiin levyihin. Levyt voidaan erottaa toisistaan esimerkiksi kennorakenteella, jolloin jos yksi komposiittipanssarin levy ottaa osuman silloin vain kyseinen osuman ottanut levy on tuhoutunut. Muut sen ympärillä olevat levyt ovat vielä ehjiä ja käyttökunnossa. 

Lue myös: Miten reaktiivinen panssari toimii, ja mikä on reaktiivinen panssari? 

Lue myös: War Thunder Suomi: Reaktiivinen panssari ja komposiittipanssari War Thunderissa